Blogs

Blogpost van de voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs.

November 2021: Ethisch dilemma: voordeel klant 1 = nadeel klant 2

Stijgende woonprijzen en aandelenkoersen 
Wie een huis heeft – of meerdere huizen – of een leuke aandelenportefeuille bezit, heeft hoogstwaarschijnlijk een aantal goede maanden gehad. Huizenprijzen stijgen en de AEX-index sloot afgelopen dagen hoger af; net boven de 800 punten.

Even concreet: Als je een jaar geleden een huis had van 300.000 euro, dan is dat nu – met een prijsstijging van het afgelopen jaar van 14,6 procent - ruim 40.000 euro meer waard. Bij een AEX-mandje heb je diezelfde jaarwinst al gemaakt met een portefeuille van een jaar geleden van 100.000 euro. Die 40.000 euro; dat is meer dan het modale inkomen. Het Centraal Planbureau schat het modaal inkomen in 2021 op 36.500 euro bruto.

Ongelijkheid van inkomensbron 
Met andere woorden: een huisbezitter of belegger verdient in een jaar met nietsdoen meer dan een agent, magazijnmedewerker of elektricien met een jaar hard werken. Dat is niet rechtvaardig verdeeld. Zeker niet omdat over het brutoloon ook nog meer belasting moet worden betaald.

Ongelijkheid van vermogen 
In Nederland leven een miljoen mensen nog steeds in armoede, van wie bijna 400.000 al ten minste vier jaar achtereen. Het gaat dan om mensen die onder de 1.000 euro per maand zitten met hun besteedbaar inkomen als alleenstaande, of 2.000 per maand als gezin. In 2019 maakten 251.000 minderjarige kinderen deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens

Ongelijkheid op de arbeidsmarkt 
Ook is er een kloof op de arbeidsmarkt.  En dan bedoel ik niet zo zeer tussen directie en medewerker, maar of je een vast contract hebt of moet werken van flexbaantje naar flexbaantje. Econoom Mathijs Bouman: ‘Daar zit de echte onrechtvaardigheid: van mensen die alle kansen krijgen en mensen die telkens moet sjacheren voor werk.’

Pro-Deo financieel advies 
Als financieel adviseur komen jouw klanten vooral uit het ‘goede’ deel van de ongelijkheid: mensen met een vrij besteedbaar vermogen, een goed inkomen en/of een vaste baan (of als zzp’er aan de ‘betere’ kant van een uurtarief van 100 euro per uur). In mei jl. (de Beursbengel, nr. 904) schreef ik al de column ‘Geef jij ook eens per maand een gratis advies?’. Daarvoor wil ik dit keer geen aandacht vragen.

Ethisch dilemma 
Wel wil ik jou vragen wat het met je doet als bijvoorbeeld jouw vermogende klant een huis koopt boven de vraagprijs, zonder bouwkundige keuring of ontbindende voorwaarden; en waardoor twee andere klanten van jou – twee leuke, jonge starters die weg willen uit hun dure huurhuis – een teleurstelling moeten verwerken omdat zij weer achter het net vissen.

Wat is jouw antwoord? 
Het antwoord dat dit nu eenmaal de ‘werkelijkheid van nu’ is of dat de economie zo werkt, is te makkelijk. Of het – alleen – wijzen naar de politiek, zet je onvoldoende aan tot – goed – nadenken. En ook volstaat ‘ja, als ik het niet doe, dan doet mijn concullega het wel’ niet. Wil je mij laten weten via voorzitter@assurantieclubs.nl wat jouw antwoord is? Wellicht een mooi onderwerp om later te behandelen in een webinar of podcast.

…een zijstapje: komende weken worden vier podcasts van de Federatie van Assurantieclubs opgenomen die mogelijk gemaakt zijn door AM:. Onderwerpen zijn Onverzekerbaarheid, Provisie en transparantie, PE en PA en Consolidatie in intermediaire markt. Leuk om te doen, en ik hoop dat jij er iets aan hebt.

Gevangen 
Ik vind dat we iets moeten doen. Verder gaan zoals het nu is, kan niet. Het is een gevangenendilemma; doordat individuele partijen voor hun eigenbelang kiezen, komt er een uitkomst die voor het geheel – en zeker voor het rechtvaardigheidsgevoel – niet optimaal is.

Ik ben benieuwd.

Terug