Archief

Lezing : FvActueel: adviseren en ethiek

donderdag 19 mei 2022 om 17:30

Programma:

vanaf 17:30 tot 18:30 Broodje en soep

Vanaf 18:30 tot 19:30 een hybride bijeenkomst online met de overige assurantieclubs in het land

Vanaf 20:00 tot 21:00 een praatje tussen de leden over de bijeenkomst

Vanaf 21:00 een borrel met een bitterbal

FvActueel: adviseren en ethiek

Op 19 mei 2022 organiseert de Federatie van Assurantieclubs – plus alle bij de Federatie aangesloten assurantieclubs – voor het eerst in het bijna 75-jarig bestaan een hybride evenement. Het onderwerp is ‘#FvActueel: adviseren en ethiek’. Voorzitter van de Federatie, Bert Sonneveld, ontvangt centraal in het land Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), en Joram Verstoep, advocaat bij Wieringa Advocaten. Na ongeveer een uur zal de discussie verder gaan bij iedere club; met eigen gasten en natuurlijk met de – welbekende en lang gemiste – hapjes en drankjes.

Dit evenement bestaat uit een webinar én bijeenkomsten in het land. Vanuit het land wordt naar het webinar gekeken en de regionale invulling volgt daarna. Bert Sonneveld: “Zo brengen we het mooiste van twee werelden samen. Enerzijds zetten we met goede sprekers een hoogwaardig introductie van het onderwerp en een discussie neer. En anderzijds spreken leden in het land met elkaar door over eigen dilemma’s. Door het netwerken per regio komt ook de gezelligheid weer terug. De kilte van het online ontmoeten zal niet gemist worden”.

Ethisch adviseren

De Federatie ontving veel reacties op de novembercolumn van de voorzitter in de Beursbengel: ‘Ethisch dilemma: voordeel klant 1 = nadeel klant 2’. Met een praktijkvoorbeeld van financieel adviseurs werd het gevangenendilemma blootgelegd: als iedereen vanuit eigen voordeel handelt, leidt dat gezamenlijk tot de allerslechtste keuze.

Vanwege de vele reacties heeft het Federatiebestuur besloten om een bijeenkomst te organiseren over adviseren en ethiek. En wil daarmee het kritisch nadenken over wat (moreel) goed is om te doen – in onze sector – enthousiasmeren.

Hybride evenement van de Federatie van Assurantieclubs

In het hybride evenement worden onderstaande vragen/onderwerpen behandeld:

  • Hoe zit het – ook alweer – met de zorgplicht in het algemeen?
  • Wat is ethiek?
  • Wat zijn – voor adviseurs – de belangrijkste geschreven en gemaakte regels?
  • Waarom zijn de ongeschreven regels (waarden en normen) belangrijk?
  • Hoe neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen handelen?
  • … en wat als (al je) concullega’s dat niet doen?
  • Wat kunnen we leren van uitspraken van het Kifid?

Dilemma’s uit de praktijk zullen kijkers uit het land – via hun assurantieclub – voorleggen aan het panel.

Voor wie?

Dit hybride evenement is bedoeld voor alle financieel adviseurs; dus zowel voor diegene die particulieren als groot zakelijke klanten adviseert, en alles daartussen.

Aan tafel

Eveline Ruinaard is sinds 1 januari 2017 voorzitter van de Geschillencommissie van Kifid. Zij geeft tevens leiding aan het klachteninstituut. De Geschillencommissie onderzoekt of bemiddeling mogelijk is. Als bemiddeling niet lukt, kan er een uitspraak worden gevraagd van Geschillencommissie.

Daarvoor was Eveline directeur Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder werkte zij als rechter en senior rechter bij drie rechtbanken. De laatste vijf jaar daarvan was zij als voorzitter van de sector Bestuursrecht lid van het bestuur van de rechtbank Arnhem. Meer: https://www.kifid.nl/organisatie/

Joram Verstoep is advocaat bij Wieringa Advocaten. Hij adviseert en procedeert op het gebied van het contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht en insolventierecht. Voordat Joram bij Wieringa kwam werken, is hij werkzaam geweest als docent aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit en was advocaat bij Stibbe. Meer: https://www.wieringa-advocaten.nl/nl/mensen/joram-verstoep

De ‘dagvoorzitter’ van het centrale gedeelte is Bert Sonneveld. Hij is voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs en heeft brede ervaring in de financiële dienstverlening (Allianz, Akkermans & Partners, directeur FFP en de laatste 6 jaar Manager Marketing & Acceptatie bij de Vereende): “Het is belangrijk voor financieel adviseurs om goed te doen; voor klanten en voor de samenleving. Dat past uitstekend bij onze rol. Maar zo makkelijk is dat niet altijd als we ook te maken hebben met concurrentie en een duurzaam verdienmodel. Als Federatie willen we het permanent actueel van de leden van assurantieclubs ondersteunen. Vandaar dit mooie actueel onderwerp”.

 

Welkom!

WIJZIGING LET OP: HET BIJWONEN VAN HET WEBINAR VINDT DEZE KEER PLAATS IN HOTEL FLETCHER 'S-HERTOGENBOSCH, AAN DE BURG. BURGERSLAAN 50 TE ROSMALEN. IN VERBAND MET DE ORGANISATIE IS AANMELDEN WENSELIJK! U KUNT ZICH INSCHRIJVEN VIA ONZE SITE

Wij hopen u op donderdag te mogen begroeten.

Tot dan

Bestuur Fidib

 

Locatie

Fletcher Hotel 's-Hertogenbosch, Burg. Burgerslaan 50, 5245 NH Rosmalen (aan A2)

Spreker

Eveline Ruinaard en Joram Verstoep

Kosten leden

€ 0,-

Kosten niet leden

€ 0,-

6 inschrijvingen

Maximum aantal inschrijvingen

100

Terug