Archief

Lezing : Cybercrime en hacken

dinsdag 28 november 2017 om 19:30

 'Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard'

 Hierbij nodigen wij u uit voor de lezing cybercrime en hacken op dinsdag 28 november 2017 in kasteel Maurick te Vught.

Vooral de publieke sector, banken, technologiebedrijven en de defensie- en luchtvaartsector lopen veel risico op forse schade, denk aan bijvoorbeeld schade uit diefstal van intellectuele eigendommen, verlies van geld door fraude of het stilleggen van bedrijfsprocessen.

Ruim 60% van ondernemend Nederland heeft te maken gehad met cybercrime. De totale schade op jaarbasis bedraagt inmiddels tienmiljard! Voor schade door ‘gewone’ diefstal is “slechts” sprake van één miljard.

Een groot risico is het online gedrag van medewerkers. Een op de drie gebruikers accepteert uitnodigingen van onbekenden, 24% gebruikt dezelfde online opslag privé en zakelijk, nog eens 39% van de gebruikers logt niet uit als hij naar huis gaat, 25% deelt zijn accountinformatie en 12% van alle gebruikers wordt gehackt.


Het kan een ieder zijn, een hobbyhacker, maar ook is sprake van georganiseerde misdaadgroepen, die data stelen en verhandelen (ransomware). Men gijzelt de gegevens en normaliter zouden deze vrij worden gegeven als losgeld wordt betaald, hetgeen echter niet altijd juist blijkt te zijn. De hackers worden namelijk ook gehackt en de sleutels worden opnieuw gecodeerd.

Duidelijk is, dat het risico nog lang niet tot het bedrijfsleven is doorgedrongen. Vooral MKB-bedrijven ervaren het risico niet als een risico met een groot impact.

Let wel, in Nederland is bij datalek sprake van een maximale boete van € 820.000,-- per overtreding of 10% van de jaaromzet. Een datalek moet gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, maar ook aan de personen waarvan de gegevens zijn gelekt (meldplicht datalekken).


Spreker is mevrouw Xandra ter Riet-Lokkerbol LLB namens Hiscox. Zij zal ons informeren omtrent de kernpunten van datalekken en cybercrime en het bespreken van oplossingen. Diverse praktijkvoorbeelden passeren de revue. 

Programma van 28 november 2017

·     19.30 uur    ontvangst op locatie Kasteel Maurick te Vught

·     20.00 uur    opening voorzitter, Gérard Teurlings

·     20.05 uur    presentatie door Yasin Chalabi

·     21.30 uur    netwerkborrel

·     22.00 uur    afsluiting 

 

Graag tot dinsdag 28 november 2017 in Vught!

 

 

 

 

 

 

Locatie

Kasteel Maurick, Maurick 3, 5261 NA Vught

Spreker

Yasin Chalabi (LLM)

Kosten leden

€ 0,-

Kosten niet leden

€ 0,-

12 inschrijvingen

Minimum aantal inschrijvingen

1

Maximum aantal inschrijvingen

50

Terug