Blogs
Blogpost van de voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs.
Mei 2021: Geef jij ook een per maand een gratis advies?
Het is algemeen – in ieder geval bij ons, de lezers van de Beursbengel – bekend dat financieel advies mensen het noodzakelijke inzicht kan verschaffen om goede financiële beslissingen te nemen, beter met hun risico’s om te gaan en hun financiële zaken beter te plannen. En voor dat advies moet een goede prijs betaald worden. Logisch.
Life events
Het afsluiten van een autoverzekering en hypotheek online is goed te doen. Maar het kan misgaan als het gaat om het kiezen van dekkingen, het combineren met andere producten of het krijgen van een totaaloverzicht. Daarom is het goed als mensen eens per zeven jaar of bij een belangrijke levensgebeurtenis een financieel adviseur inhuren voor het broodnodige inzicht.
Gevulde portemonnee
Bij mensen die zich financieel advies kunnen veroorloven gaat het vaak al niet goed. Penny wise, pound foolish; veel mensen denken dat ze het ook zelf kunnen. Maar financieel adviseren is een vak om op een goede manier de korte- en langetermijnwensen samen te brengen met huidig en toekomstig inkomen en vermogen. Een adviseur is geleerd – en ook houdt hij zijn vakkennis en competenties goed bij – om goed te luisteren en door te vragen, om inzicht te bieden en om met (en zonder) financiële producten toekomstscenario’s te schetsen.
… en een lege portemonnee
En voor mensen die financieel advies niet kunnen betalen, is het geen keuze. Zij hebben het grootste belang bij een stevig inzicht en advies, maar moeten dat vanwege de drempel van betaald advies node missen. Zelfs ‘nu betalen en later profijt hebben’ lukt voor hen niet.
Dat is goed te zien bij bijvoorbeeld het televisieprogramma Een Dubbeltje Op Zijn Kant. Hierin wordt iedere week een gezin met financiële problemen op weg geholpen. John Williams gaat – na financieel inzicht – op zoek naar oplossingen, besparingen en een gezondere financiële basis, met als doel een nieuwe toekomst. Het programma bestaat al twaalf jaar!
We hebben dat – vanuit de politiek – niet sociaal ingericht.
Provisieverbod
Met de invoering van het provisieverbod in 2013 is financieel advies een apart af te rekenen dienst geworden. En daarmee minder toegankelijk geworden, zo is mijn overtuiging; in de evaluatie is er voor problemen met de toegankelijkheid van advies geen onderbouwing gevonden. Het is niet zo dat ik nu voor het afschaffen van het provisieverbod pleit, maar wel om het probleem van de toegankelijkheid op te lossen; niet door de wetgever, maar door de sector zelf.
Pro Deo of pro bono
In de Verenigde Staten bestaat het; daar worden bijvoorbeeld militairen die terugkeren van een missie geholpen. En in Nederland kennen we de pro Deo-advocaat of gesubsidieerde rechtshulp; de overheid betaalt – onder andere afhankelijk van de hoogte van inkomen en vermogen – een deel van de kosten van advocaat of mediator.
Hoe een dubbeltje kan rollen …
Laten we met elkaar afspreken om deze maand te starten. Niet wachten op de overheid die met regels of financiering komt, maar gewoon zelf de handen uit de mouwen steken. En niet wachten totdat iemand naar je toe komt, maar zelf actief op zoek gaan naar iemand om deze maand te helpen. Ook niet wachten totdat iemand alle risico’s heeft onderzocht.
Maar hulp bieden met jouw kunde en kennis. Zodat iemand deze maand beter eindigt dan dat hij of zij is gestart.
Als ik je ergens mee kan helpen, dan hoor of lees ik het graag.